Recepti

Srpska pita sa sirom – Gibanica

2 године ago

  • Podelite

Potrebno:

– 1 pakovanje kora za pitu
– 700 grama kozjeg ili kravljeg sira
– 5 jaja
– 1 kašičica soli
– 1/2 šolje ulja (suncokretovog ili drugog svetlog ulja)
– 1 šolja mleka
– 20 grama putera

Priprema:

Prethodno zagrejte pećnicu do 220 C. Sipajte kozji sir u veliku posudu za mešanje. Dodajte jaja, jedno po jedno i dobro ih umutite. Dodajte so, ulje, mleko i mutite dok se dobro ne sjedine. Stavite jedan sloj kora na dno pleha. Skoro sve preostale kore natopite ovom smesom i nabacajte ih u pleh. Sačuvajte bar tri kore koje ćete staviti na vrh, kao i nekoliko kašika smese. Pokrijte celu smesu sa preostalim korama. Isecite puter na nekoliko komada i stavite na kore. Preostalu umućenu smesu razmutite sa kašikom mleka i premažite gornju koru. Pecite oko 40 minuta, dok ne porumeni. Okrenite na tanjiru.

Služite toplo. Ovo jelo se često služi uz čašu mleka ili jogurta.

Back to top
-->